Στιγμιότυπα του Δαφνιά Μεσολογγίου

4 Αυγ 2011


Επέστρεψε η εθνική πόλο Γυναικών

Με ανθοδέσμες και σημαίες υποδέχθηκαν τα "χρυσά" κορίτσια του ελληνικού πόλο συγγενείς, φίλοι αλλά και φίλαθλοι κατά την άφιξή τους στο "Ελ Βενιζέλος".



Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες πνίγηκαν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων, ενώ ο Γιώργος Μορφέσης -εμφανώς αιφνιδιασμένος από τη θερμή υποδοχή- απομακρύνθηκε με τρόπο για να αφήσει τη... σκηνή στις παίκτριες του.
Την αποστολή υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής (ΕΟΕ) Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ανέφερε -έστω και πρόωρα- τη λέξη "Λονδίνο".
Εξάλλου, το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσαν οι πρώην αρχηγοί της εθνικής γυναικών, η Σταυρούλα Κοζομπόλη, η Εύη Μωραϊτίδου και ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Βαγγέλης Πάτρας.
"Αυτό που ζούμε δεν περιγράφεται. Είμαι υπερήφανος. Είμαι χαρούμενος που κάναμε τους Έλληνες για λίγο καιρό να σκέφτονται διαφορετικά. Αφιερώνω το μετάλλιο στην οικογένειά μου και τους φίλους, που χαίρονται  για μας. Ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ", τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης.                      
Από την πλευρά της, η Κική Λιόση δήλωσε: "Δεν έχω λόγια να εκφράσω πώς νιώθω. Ο καθένας το βιώνει ξεχωριστά. Είναι τρομερό συναίσθημα. Θέλουμε κι άλλα μετάλλια και τρόπαια. Δεν σταματάμε. Θέλουμε και χρυσό στους Ολυμπιακούς. Όλοι οι αθλητές θέλουν κι άλλα".                                                                   
      
       



19 Ιουλ 2011

ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ (Βιογραφία) -"ΕΝΑΣ ΑΗΤΟΣ"

Ένας αετός CD 2

                ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ
                     "ΕΝΑΣ ΑΗΤΟΣ" 
                                                          (από το ομώνυμο άλμπουμ)

Γφραφουν : Νίκος Δρακόπουλος, Πελαγία Ανδρεοπούλου

                                                
Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, γεια σας.     
Σαν σήμερα 20 ΙΟΥΛΙΟΥ (προφήτου Ηλία)  το 1999 έφυγε από κοντά μας  ο ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ.
Ισως από τους μεγαλύτερους δημοτικούς τραγουδιστές, που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε αλλά κυρίως να ακούσουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε ακόμα με την δημοτική παράδοση.  
                                                                  


 Εμείς οι DAFNIA FANS σαν γνήσια παιδιά της Αιτωλοακαρνανίας, αισθανόμαστε  την ανάγκη να γράψουμε λίγα πράγματα για την ζωή και το έργο του "ΜΠΑΡΠΑ ΤΑΚΗ".
Έτσι όπως τα συλλέξαμε (όχι τυχαία) .


Η προσπάθεια αυτή θα είχε στεφτεί από πλήρη αποτυχία εάν δεν είχα την αμέριστη υποστήριξη -βοήθεια από έναν άνθρωπο, του οποίου το όνομα και ο συγγενικός δεσμός με τον "ΜΠΑΡΠΑ ΤΑΚΗ",  με βοήθησαν να παρουσιάσω ακριβέστερα όλα τα παρακάτω συμβάντα και γεγονότα.

Πρόκειται για τον γιο τουΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΝΑΒΑ, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να με βοηθήσει συγκεντρώνοντας το υλικό που μου ήταν απαραίτητο γι' αυτό το εγχείρημα.     

Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς και του δηλώνω ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανος για τον πατέρα του και για το βαρύ επώνυμο που κουβαλάει στις πλάτες του, μιας και ο ΓΙΑΝΝΗΣ  (ίσως  λίγοι να το  γνωρίζετε) ξεκινάει και αυτός την " περιπέτεια του" στο δημοτικό τραγούδι βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και θα τον υποστηρίξουμε όλοι οι αιτωλοακαρνάνες  σ'αυτή την προσπάθεια.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-_1wa86ehg_wOA6_BeXxrKsiUCxsreiz3TwpyViplt3QmcEDnpdoWTdNCHMDV-TUdj3McK7_IjEx_bYfWuB2l1kR7vasNY-AapqV1qfiKpDVAv_erD3zQ2ZMM_3fq6fCO2dTgcNR6AaM/s320/front.jpg


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΚΑΡΝΑΒΑΣ, γεννήθηκε στις  03-04-1936 στην Κανδήλα της επαρχίας Ξηρομέρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ήταν το πρώτο από τα 4 παιδιά του    
του Γιώργου και της Βασιλικής το γένος Καπότη  από τον Πέρσεβο, τα άλλα τρία ήταν η Σταυρούλα η Ιουλία και η Ειρήνη.                                                                 

Στην παιδική του ηλικία, έζησε φτωχικά όπως η πλειονότητα των παιδιών εκείνης της εποχής (πόλεμος-εμφύλιος κ.τ.λ). Ασχολήθηκε με αγροτικές δουλειές κυρίως καπνός.  
         

Σε ηλικία 16 χρονών, ξεκίνησε το τραγούδι με μια κομπανία από το χωριό ακολουθώντας τον πατέρα του ο οποίος έπαιζε λαούτο παρέα με τον Κωνσταντίνο Ζώτο ( πατέρας του ΧΡΗΣΤΟΥ  ΖΩΤΟΥ,   σημερινού δασκάλου λαούτου που έχει διδάξει στα Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων και Άρτας ) σε διάφορα πανηγύρια και γάμους της περιοχής.                                                                                           


Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα σιγά σιγά επεκτάθηκε  σε Λευκάδα-Πρέβεζα-Άρτα. Είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον διαφόρων οργανοπαιχτών φτασμένων την εποχή εκείνη. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον
Τουρκοβασίλη από την περιοχή της Πρέβεζας (κλαρίνο) και του Σούκα από την περιοχή της Άρτας (κλαρίνο), οι οποίοι τον προώθησαν στις συγκεκριμένες περιοχές.                
Εκείνη την εποχή στην Κανδήλα ζούσε και ο Βασίλης Σαλέας (θείος του γνωστού  Βασίλη Σαλέα)  όπου μαζί έφτιαξαν ένα δυνατό ντουέτο.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα έως τα μέσα του 1950.                                                                          
Το 1954 κλέφτηκε και παντρεύτηκε την Αγγέλλω Κοντογιώργη το γένος Αθανασίου με καταγωγή   από το Νυδρί Λευκάδος και Κανδήλα Ξηρομέρου (για την ακρίβεια τον έκλεψε η Αγγέλλω).              
Ο γάμος τους έγινε μυστικά όπως ήταν φυσικό,στο ξωκλήσι του Άι Νικόλα λίγο έξω από την Άνω Κανδήλα,  κουμπάρος ήταν ο κύριος Σακουφάκης.                                                                                
Ο Τάκης Καρναβάς απέκτησε με την Αγγέλλω τρία παιδιά, τον Παρασκεύα την Πολυξένη και τον Γιάννη. 
Το 1961 τον καλεί στην Αθήνα ο Βασίλης Σούκας, ο οποίος τον γνωρίζει σε διάφορες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής.

Έτσι  αρχίζει πλέον η μεγάλη καλλιτεχνική του απογείωση.

Συνεργάστηκε με τις εταιρίες ΜΙΝΟΣ-ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ-ΜΙΟΥΖΙΚ ΜΠΟΞ.
Συνολικά στην καριέρα  του ηχογράφησε περίπου 45 δίσκους (20 δίσκοι 45 στροφών και 25 δίσκοι 33 στροφών ).


Η καλλιτεχνική  φήμη του ΤΑΚΗ ΚΑΡΝΑΒΑ ξεπέρασε όπως ήταν φυσικό τα Ελληνικά σύνορα.
Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Καρναβάς οργανώνει με τεράστια επιτυχία την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Γερμανία και Βέλγιο. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, οι προτάσεις για εμφανίσεις και πέρα του Ατλαντικού, έπεφταν βροχή.

Οι ξηρομερήτες της Αμερικής, οι Ναυπάκτιοι του Καναδά, οι Μεσολογγίτες της Αυστραλίας και γενικά οι μετανάστες ανά τον κόσμο, Ατολωακαρνάνες  και μη αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο και στην φωνή του την αλησμόνητη πατρίδα, [τον πατέρα, την μάνα, τον αδερφό ακόμη και το χωριό τους που έχουν αφήσει πίσω].
Του ζητούσαν να εμφανιστεί στις περιοχές τους στις οποίες το Ελληνικό στοιχείο άκμαζε αλλά και συγχρόνος  διψούσε για δημοτικά ακούσματα.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Στην Αθήνα εμφανιζόταν στα μαγαζιά βοσκοπούλα-Ελληνικό γλέντι-Κότζακ. Ελληνική λεβεντιά-Έλατος-Πετροκότσυφας και συνεργάστηκε με ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΚΚΩΝΗ (γνωστός και ως κόκκινος)  με τον ΒΑΣΙΛΗ  ΣΟΥΚΑ,  ΒΑΣΙΛΗ  ΣΑΛΕΑ, ΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΑΔΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπάρμπα Τάκη ήταν το 1995 στην εμποροπανήγυρη του Αιγίου,
εκεί θα κλονιστεί για πρώτη φορά και δυστυχώς σοβαρά η υγεία του, από εγκεφαλικό επεισόδιο που παθαίνει κατά την διάρκεια της ανάπαυσης στο ξενοδοχείο, μετά από μία κουραστική βραδιά.      

Αποσύρετε από την ενεργό δράση και επιστρέφει στην γενέτηρά του φανερά   καταβεβλημένος, όπου προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία του.                                                        
Το Μάιο του 1999 για δεύτερη φορά στη ζωή του  και δυστυχώς μοιραία όπως αποδείχτηκε εμφανίζεται ξανά επιπλοκή στην υγεία του, καρκίνος.
Έτσι στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999 ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΤΑΚΗΣ θα φύγει από κοντά μας, σε ηλικία 63 ετών.                                                            

Κηδεύεται στην γενέτηρά του Κανδήλα δημοσία δαπάνη, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική παράδοση του τόπου μας, και έκανε το χωριό του υπερήφανο.

Στην Αρχαία Ελλάδα η υστεροφημία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτή καθόριζε το πως θα μνημονεύονται  τα έργα και οι μέρες τους, από τους υπόλοιπους.                                    
Πιστεύω ότι για τον Τάκη Καρναβά αυτό θα ήταν το τελευταίο που τον απασχολούσε πραγματικά, μιας και το έργο  που άφησε πίσω του είναι αξιομνημόνευτο.
Δυστυχώς το μόνο που δεν μπορεί να καλυφθεί είναι το κενό του.                                                                                                                
Ελπίζω να μην σας κούρασα με τα παραπάνω. Πιστεύω όμως ότι άξιζε τον κόπο να μάθουμε κάτι περισσότερο για την ζωή και το έργο του μπάρμπα Τάκη.                                      
Συχωρέστε με αν η σύνταξη του κειμένου δεν είναι καλή. Βλέπετε δεν είμαι επαγγελματίας στο είδος και οι γραμματικές γνώσεις περιορίζονται σ'αυτές της 3ης Λυκείου.                                            

Τέλος θα ήθελα να αφιερώσω κάτι σε όλους αυτούς που όταν ακούνε κάποια από τα τραγούδια του κάνουν ότι και εγώ :
               


                                Δυναμώνουν το ράδιο 

                              βάζουν ένα ποτήρι κρασί 

                                 φέρνουν μία βόλτα 
                ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ  ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΟ !!!
                                       


                                 " Θα βρω παπά αμαρτωλό
                                   για να με μεταλάβει
                                   εμένα που έχω κρίματα                              
                                   για να με καταλάβει

                                  να με ρωτήσει να του πω
                                  να του ξεμολογήσω
                                  πόσες φορές αγάπησα
                                  και πόσες θα αγαπήσω

                                  θέλω να βρω αμαρτωλό
                                  παπά για να μου μοιάζει
                                  να'χει μαράζι στην καρδιά
                                  κι αγάπη να μοιράζει "




    ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
  2.  
  3. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
  4. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΕΝΑΣ ΑΕΤΟΣ (2CD)
  5. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
  6. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  7. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ν 1
  8. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ν 2
  9.  ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ν. 3
  10.  ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟ
  11. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΓΛΕΝΤΑΝΕ [ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ]
  12. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ
  13. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΤΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ ΚΛΑΡΙΝΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ
  14. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 45 ΣΤΡΟΦΕΣ
  15. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ - (ΚΛΑΡΙΝΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ)
  16. ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΑΝΝΟΥΛΑ
  17. ΤΣΑΧΑΛΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟ ΣΑΛΕΑΣ ΒΙΟΛΙ ΖΕΡΒΑΣ
  18. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ - ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ / ΔΗΜ.ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 25 - ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΡΑΧΗ
  19. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΖΩΝΤΑΝΟ Ν 4 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΑ ΤΑΣΙΑ ΒΕΡΡΑ
  20.  ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ / Α.ΚΥΡΙΤΣΗΣ Γ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ Τ.ΚΑΡΝΑΒΑΣ Σ.ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ Δ.ΖΑΧΟΣ
  21.  ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ Ν 1 / ΚΑΡΝΑΒΑΣ - ΧΡΗΣΤΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΝΤΑΝΑ
  22. ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ Ν 2 / ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΧΡΗΣΤΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  23. ΟΤΑΝ ΓΛΕΝΤΩ ΧΟΡΕΥΩ / 18 ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ - Ο ΧΟΡΟΣ
  24. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ / ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΖΑΧΟΣ Τ.ΒΕΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑ ΠΑΠΑ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΤΡΟΜΑΡΑΣ
  25. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ Ν 2 / ΖΑΧΟΣ ΠΑΠΑ ΚΙΤΣΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΒΕΡΑ ΤΖΙΜΑΣ ΤΡΟΜΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
  26.  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
Share/Bookmark

Αιτωλοακαρνανία

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας