Στιγμιότυπα του Δαφνιά Μεσολογγίου

4 Απρ 2011



 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη γιορτή  του Χριστιανισμού. Προηγείται μακρά και αυστηρή νηστεία των 48 ημερών και η Εβδομάδα των Παθών όπου η Εκκλησία με πένθιμες τελετές επαναφέρει στη μνήμη των πιστών τις ταπεινώσεις και τα μαρτύρια που υπέστη ο Χριστός πριν το σταυρικό θάνατό του.
Τις ημέρες  του Πάσχα  οι περισσότεροι βρίσκονται στην εξοχή με τις ανοιξιάτικες μυρωδιές για να γιορτάσουν οικογενειακά την Ανάσταση του Χριστού. Αφού έχουμε προετοιμαστεί από τις αρχές της εβδομάδας με το φτιάξιμο των πασχαλινών κουλουριών και την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο των αυγών πρέπει να κάνουμε και ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. 


Εκτός όμως από το αρνί στη σούβλα , το κοκορέτσι και το ζυμωτό πασχαλινό ψωμί μπορούμε να συνοδεύσουμε το πασχαλινό μας τραπέζι και με άλλα φαγητά και γλυκά όπως: 



Αρνί φρικασέ 
Υλικά:
1 κιλό αρνί μπούτι ή σπάλα
1 λεμόνι (χυμό)
2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
1 κουτ. σουπ. Κοφτή αλεύρι
Μαϊντανό, φύλλο δάφνης
3 κροκάδια αυγών
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 
Κόβετε το κρέας σε μερίδες, το βάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το σκεπάζετε με το νερό. Μόλις πάρει βράση, το στραγγίζετε. Το βάζετε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το βούτυρο. Το σοτάρετε ωσότου μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το αλεύρι. Κατόπιν ρίχνετε ζεστό νερό αρκετό, ώστε να σκεπαστεί, λίγο μαϊντανό, φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα. Όταν γίνει, «δένετε» το ζουμί του με τα κροκάδια των αυγών ως εξής: χτυπάτε σε ένα βαθύ πιάτο τα κροκάδια των αυγών με 2 κουτ. σουπ. νερό. Ρίχνετε μερικές κουταλιές από το ζουμί του φαγητού, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ρίχνετε το αυγολέμονο στο φαγητό, ενώ το ανακατεύετε συνεχώς σε σιγανή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση.      

Σαλάτα 
Υλικά: 
1 μαρούλι κόκκινο
1 μαρούλι κατσαρό
Καλαμπόκι
Κόκκινα φασόλια
Κρουτόν
Τοματίνι cherry
Κοτόπουλο ψητό ψιλοκομμένο
Κεφαλοτύρι σε πολύ λεπτές φέτες
Μουστάρδα, μαγιονέζα, λεμόνι, λάδι

Εκτέλεση: 
Πλένουμε πολύ καλά τα μαρούλια, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το κρουτόν, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το κοτόπουλο και το κεφαλοτύρι. Γύρο γύρο στην πιατέλα βάζουμε τα τοματίνια  όπως μας αρέσει καλύτερα για να γίνει πιο εντυπωσιακή η σαλάτα. Τέλος από πάνω ρίχνουμε την σως που έχουμε φτιάξει με τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, λίγο λεμόνι και ελάχιστο λάδι.  

Παραδοσιακό   γιαούρτι 

Υλικά: 
3 κιλά γάλα (πρόβειο)
2 κουτ. σουπ. γιαούρτι (πρόβειο) 

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και βράζουμε στους 60 βαθμούς. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πέσει η θερμοκρασία του στους 45 βαθμούς. Ύστερα σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε τις 2 κουτ. σουπ. γιαούρτι με λίγο από το γάλα της κατσαρόλας. Μόλις διαλυθεί καλά το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα από την κατσαρόλα. Το ανακατεύουμε καλά όλο μαζί και το σκεπάζουμε να είναι σε αρκετά ζεστό περιβάλλον για να πήξει περίπου 3 ώρες. Το σερβίρουμε με μέλι ή γλυκό του κουταλιού ( κυδώνι, σταφύλι κ.ά.) 
Τσουρέκι 
Υλικά: 
35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)  
35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
100 γρ. φρέσκο γάλα
160 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
100 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
650 γρ. αλεύρι σκληρό
1 αυγό για επικάλυψη
αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνουμε μια μπάλα , χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας ή βυθίζουμε ένα κόκκινο αυγό στην κορυφή της πλεξούδας. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Καλό Πάσχα!
Κείμενο: της Χαράς Μπατζάβαλη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Bookmark

Αιτωλοακαρνανία

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας