Στιγμιότυπα του Δαφνιά Μεσολογγίου

2 Απρ 2011

Έθιμα Ελληνικού Πάσχα στην Κέρκυρα‏


Πολιτιστική κληρονομιά του νησιού της Κέρκυρας είναι όσα θα δείτε ή θα ακούσετε κατά την διάρκεια των ημερών του Πάσχα και ειδικά το τελευταίο τριήμερο τριήμερο της Μ. Εβδομάδας. Έτσι, σε συνδυασμό με την ανάμεικτη σε ρυθμούς αρχιτεκτονικής και ρυμοτομίας πόλη, θα σας μεταφέρουν μία «παραμυθένια» και γεμάτη κατάνυξη και δέος εικόνα που ποτέ δεν θα ξεχάσετε.

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Μ. ΠΕΜΠΤΗ: Πλήθος κόσμου πηγαίνει το πρωί στις εκκλησίες για να μεταλάβει των Αρχάντων Μυστηρίων και το βράδυ αρχίζει η ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων, ενώ οι φιλαρμονικές κάνουν τις τελευταίες τους πρόβες.
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ίσως, γιατί το κλίμα της Κέρκυρας είναι υγρό και μας τυλίγει με την αχλύ του, μία περίεργη ψυχολογία μας κατέχει. Από νωρίς το απόγευμα, αρχίζει η περιφορά των Επιταφίων. Στις 16.00μ.μ. ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλιό Φρούριο, ο επιβλητικός Επιτάφιος του ομώνυμου Ναού, γνωστός στους Κερκυραίους, σαν ο Στρατιωτικός Επιτάφιος, αφού την ευθύνη της περιφοράς του είχε παλιά, ο Στρατός που βρισκόταν στο φρούριο. Από το 1987 ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεών (Ο.Κ.Ε), αναβίωσε την περιφορά του Επιταφίου με την ίδια επιβλητικότητα που είχε και τότε. Μέχρι τις 21.30 το βράδυ από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη «μπάντα», τις χορωδίες, τα κοριτσάκια με καλαθάκια γεμάτα όμορφα, πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια από το οποία είναι γεμάτη η Κέρκυρα.
Στις 21.30 το βράδυ ο τελευταίος Επιτάφιος της Μητρόπολης. Μεγαλοπρεπέστατος με τις φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμα εμβατήρια, την μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης, τα σχολεία, τον ιερό κλήρο, τις αρχές του τόπου και πλήθος πολιτών.
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: Στις 09.00 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή και έτσι οι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου.
Είναι η παλαιότερη και η πιο κατανυκτική Λιτανεία και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους ήχους των τριών φιλαρμονικών της πόλης σαν ένα σώμα. Από το δημαρχείο αρχίζει ο «Amlet» το πένθιμο εμβατήριο του Ιταλού συνθέτη Faccio που από παράδοση παίζεται στην Κέρκυρα από την φιλαρμονική (έτος ίδρυσης 1840). Επίσης το άλλο πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrime» (καυτά δάκρυα), του Ιταλού συνθέτη Michelli,  από την φιλαρμονική Μάντζαρος (έτος ίδρυσης 1890) και από την φιλαρμονική Καποδίστρια (έτος ίδρυσης 1980) το πένθιμο εμβατήριο από την «Ηρωική» του Μπετόβεν.
Μέρα το τέλος της Λιτανείας ο ‘Άγιος θα παραμείνει στη «θύρα» του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα. Τώρα ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Στις 11.00 ακριβώς το πρωί του Μ. Σάββατο αφού γίνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν, κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότηδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησον με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως».
Το βράδυ γίνεται η Ανάσταση στην πάνω Πλατεία. Φαντασμαγορικό, μοναδικό θέαμα. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοιχτά, με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των προσόψεων, μεγάλων εξαόροφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό  θέαμα των χιλιάδων κεριών των πιστών, που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης, στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Από τις 07.00 το πρωί, κάθε εκκλησία, όπως και με τους Επιταφίους, βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους. Στις 18.30 το απόγευμα η λιτανεία της Βλαχέρνας στη Γαρίτσα, με την ίδια επισημότητα. Και έτσι δικαιολογημένα θα πει ο ποιητής Παλαμάς (υιός):
                   Για να δεις Λιτανείες για να δεις πανηγύρια
                   Στο νησί των Φαιάκων με τα κάλλη τα μύρια
                   Στο νησί των Φαιάκων όλοι ελάτε να δείτε,
                   Μία χαρούμενη μέρα και ζωή να χαρείτε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Bookmark

Αιτωλοακαρνανία

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας