Στιγμιότυπα του Δαφνιά Μεσολογγίου

23 Απρ 2011

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ


Ένα κατανυκτικό υπερθέαμα περιμένει όσους επισκέπτες βρεθούν στη Ναύπακτο για τις ημέρες του Πάσχα. Το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής, με το «φλεγόμενο» λιμάνι κατά την ώρα της περιφοράς των επιτάφιων, αναμένεται να προσελκύσει και φέτος πλήθος επισκεπτών.
Το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής στη Ναύπακτο κρατά απ’ την δεκαετία του ’50. Η πολυπληθής τότε ομάδα των ψαράδων του λιμανιού, όντας ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, έδιναν το δικό τους στίγμα στην σημαντική αυτή ημέρα για την χριστιανοσύνη. Κατά την περιφορά των δύο επιταφίων (σ.σ. Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής), «στόλιζαν» τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον κατανυκτική πινελιά στο ήδη πένθιμο κλίμα.
Την ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, σύντομα αγκάλιασε ο Δήμος Ναυπάκτου και στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε τον εμπλουτισμό της με την προσθήκη πυροτεχνημάτων, ενώ στην μέση της εισόδου του λιμανιού τοποθετείται ένας μεγάλος φλεγόμενος σταυρός.
Ο διακόπτης του ηλεκτροφωτισμού της πόλης σβήνει, η περιφορά των δύο επιτάφιων διασχίζει τους δρόμους της με πένθιμη μουσική υπόκρουση, η πομπή σταματά για λίγο στην πλατεία του φλεγόμενου λιμανιού και μόλις αποχωρήσει, ο νυχτερινός ουρανός γεμίζει από πυροτεχνήματα.
Για φέτος έχουν επιστρατευτεί πάνω από 1.500 κεριά, περισσότερα από 2.000 πυροτεχνήματα, αρκετά κιλά λουλουδιών αλλά και ο ερμηνευτής Βαγγέλης Ζούλας για να βοηθήσει στην μουσική επένδυση της βραδιάς.
Για ένα περίπου ημίωρο (η περιφορά ξεκινά στις 8.50μμ) πλήθος κόσμου αναμένεται να βρεθεί στην πλατεία του λιμανιού, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά έναν απ’ τους σημαντικότερους λόγους που βρέθηκε για Πάσχα στη Ναύπακτο.  http://www.nafpaktia.com/art/611/pasxa-nafpaktos#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Bookmark

Αιτωλοακαρνανία

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας