Στιγμιότυπα του Δαφνιά Μεσολογγίου

2 Μαΐ 2011

ΚΛΕΠΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ



n09Η Κλεπά είναι κεφαλοχώρι του Δήμου Πλατάνου Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται στα ΒΔ της επαρχίας Ναυπακτίας χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευήνου, αντικριστά στην Περδικόβρυση και στεφανωμένη από την Κοκκινιά (1832 μ.), το Καραβάκι (1547 μ.) και το Ξεροβούνι (1415 μ.). « Σταυραδερφή του Κοκκινιά του Φίδαρη κουμπάρα.» την αναφέρει ο Γεώργιος Αθάνας. Η λεκάνη που ανήκει η έκταση της Κλεπάς συμπληρώνεται από την Τσεκούρα, τον Κάκαβο, το Πυργάρι και το Γαϊδουρόραχο. Περιλαμβάνει δε εκτός από ορεινές εκτάσεις ημιορεινές αλλά και πεδινές! Παράδοξο για κραβαρίτικο τοπίο.
Η φύση απλόχερα διέθεσε στην Κλεπά εκτός από τη φυσική της ομορφιά και άφθονα νερά. Το Μέγα ρέμα με τις πηγές στον Αϊ-Γιάννη χωρίζει την Κλεπά στα δύο, στην Άνω Κλεπά (Μαχαλάς) και στην Κάτω Κλεπά, προσφέροντας στη μακραίωνη ιστορία του χωριού ζωή αλλά και πλούτο. Από λαθρανασκαφές που έχουν γίνει ή τυχαία έχουν βρεθεί αρκετά νομίσματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, μία επιγραφή «ΛΥΚΟΡΤΑ ΧΑΙΡΕ», ένα χρυσό φίδι, αρκετοί τάφοι κ. ά. που μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων από την αρχαία εποχή. Από τα Γενικά Αρχεία του κράτους και από δημοσιευμένες ιστορικές πηγές προκύπτει ότι το χωριό πολλές φορές καταστράφηκε και οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν. Άλλες φορές όπως το 1763 έως το 1770 οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν στους Τούρκους το βαρύ φορολογικό χρέος.
Πολλοί Κλεπαϊτες πήραν μέρος στους αγώνες για ανεξαρτησία ως αξιωματικοί ή απλοί στρατιώτες με τους καπεταναίους των κραβάρων. Οι Κλεπαϊτες με τον καπετάν Κωσταντή Πρωτόπαπα (Κοτίνη) και τον Παπαχαράλαμπο Κλεπαγίτη πρωτοστάτησαν και το καπετανιλίκι των Κραβάρων περιήλθε στον καπετάν Σιαφάκα από την Αρτοτίνα. Η Κλεπά με 80 οικογένειες στις πρώτες εκλογές τις 19-5-1829 είχε το μεγαλύτερο εκλογικό πληθυσμό 55 αντιπροσώπους και εξέλεξε 2 εκλέκτορες. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής έντονη παρουσία στην Εθνική Αντίσταση είχε ο Κλεπαϊτης πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΛΑΣ Καπετάν Κικίτσας (Σαράντης Πρωτόπαπας).
Μετά την απελευθέρωση η Κλεπά άνηκε διοικητικά αρχικά στην επαρχία Κραβάρων και στη συνέχεια: Το 1833 στην επαρχία Ναυπακτίας. Το 1835 στο Δήμο Αραχόβης. Το 1836 στο Δήμο Προσχίου. Το 1868 έως το 1912 στο Δήμο Κλεπαϊδος. Από το 1912 έως την αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων (Καποδίστριας) αποτελούσε την Κοινότητα Κλεπάς και τώρα είναι ένα από τα δώδεκα (12) Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πλατάνου. Δραστήριοι οι κάτοικοι του χωριού δεν δίσταζαν τόσο στη γεωργία , όσο και στην κτηνοτροφία να αναζητούν βελτιωμένες ποικιλίες αγροτικών ειδών και βελτιωμένες ράτσες ζώών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκτροφή μεταξοσκώληκα για την παραγωγή μεταξιού, την αμπελουργία (μοναδική η ποικιλία Κλεπαϊτικο), την καπνοκαλλιέργεια, τις βελτιωμένες ποικιλίες καρυδιάς και οπωροφόρων καθώς και τις βελτιωμένες ράτσες στην οικόσιτη και κοπαδιαστή κτηνοτροφία.
5001Σήμερα οι ελάχιστοι νέοι κάνουν τα πρώτα βήματα στη βιολογική εκτροφή ζώων. Διαχρονικά οι Κλεπαϊτες συνεχίζουν έστω και λίγοι την προσπάθεια της Τοπικής Φιλοδασικής Ένωσης (1925) για την προστασία του περιβάλλοντος και πρωτοστατούν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Ενδιαφέρονται για το χωριό τους και απ' όπου κι αν βρίσκονται αναπολούν την αλλοτινή ζωντάνια του.
Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού - ηλικιωμένοι οι περισσότεροι - περιμένουν την «ανάπτυξη» και τα οφέλη από την ανύπαρκτη για την περιοχή τους «τουριστική πολιτική». Οι επισκέπτες εκτός από τη φυσική ομορφιά θα νοιώσουν την κλεπαΐτικη φιλοξενία, θα απολαύσουν κόκκινο κρασί και θα γευτούν νοστιμιές από ντόπια προϊόντα.http://www.dimosplatanou.gr/dd_kl.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share/Bookmark

Αιτωλοακαρνανία

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας